Bikefitting ; afstellen van je fiets, lenigheid en stabiliteit

Bikefitting is niet alleen het juist afstellen van je fiets maar ook eerst kijken naar fysieke tekorten zoals stabiliteit van gewrichten en lenigheid van spieren en gewrichten.

 


Bikefitting; hier wordt je zadel afgesteld volgens de binnen been lengte, bovenbeen en onderbeenlengte en de voetlengte..

Als we dit gedaan hebben gaan we schoenplaatjes juist afstellen. Beenlengte aanpassen, al of niet fietszooltjes maken.

Als dit juist staat gaan we de positie van het stuur bepalen:

Hier zijn totale en romplengte als ook arm lengte  , boven- en onderarm lengte bepalend voor de reach, afstand tot het stuur .We moeten hierbij rekening houden met de reach van het stuur en de lengte van de remgreep. Maar ook met enerzijds de lenigheid van de fietser ( hamstring en bekken mobiliteit ) als welke positie er moet aangenomen worden. Meer of minder aerodynamisch.

( comfort-,sport-, competitief oef een professionele fiets houding ).

Te korte beenspieren , beperken de mobiliteit van het bekken en gaat de mogelijkheid om dieper met de romp te zitten sterk beperken.  Daar moet een aangepast oefenprogramma gemaakt worden om dit te verbeteren.

Te zwakke stabiliteit van enkel heup of knie geeft rendement verlies bij de trapbeweging.

Onstabiliteit van enkel gewricht kan oorzaak van een functioneel beenlengte verschil zijn waardoor je niet stabiel op je zadel zit.

Te zwakke heupspieren kunnen oorzaak zijn van kracht verlies bij trapbeweging aan de tegenovergestelde zijde.

 

Een goede stabiliteit van enkel , knie en heup samen met een goede core stability verhogen het rendement van het fietsen.

Een goede lenigheid van de achterste , voorste en gekruiste spierketens geeft meer bewweglijkheid en kan naar een aero/kracht verhouding een beter rendement geven.

Hierbij kan bikerunlab met 38  jaar ervaring in sport en revalidatie kine je helpen, of samen werken met je trainers.

 

Hoe kunnen wij je van dienst zijn?

Wij horen graag van u.